VR pe Stația Spațială Internațională

Luna trecută, TIME și Studioul Felix & Paul au lansat camere pe Stația Spațială Internațională (ISS) într-un proiect al cărui scop este de a arata oamenilor o viziune mai detaliată a vieții la bordul uneia dintre cele mai importante creații ale omenirii.

În cursul unui an, camerele VR vor oferi „acces fără precedent la o experiență unde spectatorii participă, una care va culmina cu prima filmare VR a mersului în spațiu”. Proiectul a fost anunțat la festivalul de film Sundance din orașul Park (al statului american Utah), iar prima scenă a fost filmată pe 25 Ianuarie.

Felix Lajeunesse, director al studioului, a spus: „Vom lua publicul în interiorul și exteriorul stației spațiale prin puterea imersivă a realității virtuale. Vom arunca o privire la știința, cercetarea și munca de la bordul ISS dar și la realitatea și provocările vieții în spațiu. Majoritatea conținutului va fi filmat în interiorul stației timp de nouă luni, dar pe masură ce povestea se dezvoltă, va duce la ieșirea în spațiu unde spectatorii vor fi alături de astronauți în prima experiență VR de acest gen.”

Echipa a lansat deja două camere VR, la bordul unei rachete cargou SpaceX, care pot înregistra un câmp vizual de 360 grade în 3D. Acestea au de asemenea un sistem motorizat cu care pot fi ancorate în locuri speciale de pe stație.

Lajeunesse a menționat: „Când spui o poveste în realitatea virtuală, este foarte important unde plasezi camera, și în practica noastră de la studio am preferat să ne gandim la aceasta ca și când ar fi fost o persoană. În general vrem să amplasăm acea cameră în locul unde ar putea sta un om, iar asta ajută enorm la crearea unui simț de imersiune pentru spectatori. Acest lucru merge bine pe Pamant, dar când aduci ideea pe stația spațială, deodată ai multe probleme. Acolo nu este foarte mult loc liber, iar astronauții care lucrează la operațiunile de zi cu zi se pot împiedica de aceste camere.”.

Echipa a colaborat cu NASA pentru a alege locurile și orele ideale de filmare, totul fiind încadrat în timpul de 184 ore acordat de NASA pentru proiect. Peste câteva luni, vor fi trimise camerele care vor putea rezista unei filmări în spațiu, dar încă nu este confirmat pe care din brațele robotizate vor fi ancorate acestea.

Filmarea se va încheia târziu în 2019, iar apoi „Experiența ISS” va fi lansată pentru realitatea augmentată, realitatea virtuală și alte platforme imersive.

Adauga un comentariu