HoloLens 2 în prima linie pentru armata Statelor Unite

Anul trecut Microsoft a câștigat un contract de 480 milioane de dolari cu Armata Americană pentru a aduce platforma de realitate augmentată a companiei pe câmpul de luptă. Acum, CNBC a pus mâna pe echipamentul modificat a cărui bază este HoloLens 2, creat special pentru sectorul afacerilor.

Botezat IVAS (Sistemul de Îmbunătățire Vizuală Integrată), echipamentul este încă la început. În momentul acesta, IVAS este un HoloLens 2 de bază, dar cu software adaptat nevoilor. Totuși, CNBC a aflat că acestuia i-a fost adăugat un senzor termic dezvoltat de Flir, o companie care creează echipamente hardware de imagistică a luminii termale și vizibile. Ochelarii de viziune nocturnă care sunt în folosință acum, au dezavantajul ca nu pot vedea prin fum, în timp ce imaginea termală nu are această problemă.
Armata a semnat 12 contracte de acest tip pentru senzori, așa că nu se știe ce va mai fi adăugat în viitor echipamentului sau în ce configurație.

Ryan McCarthy, subsecretarul Armatei, spune că se așteaptă ca o versiune mai subțire și mai puțin grea a echipamentului să se materializeze în 2022 sau cel târziu 2023 și menționează că armata va începe „să echipeze mii și mii de soldați cu el.”
Ca toate lucrurile legate de sectorul militar, nu au fost permise pozele sau înregistrările video, dar armata a furnizat câteva imagini cu echipamentul așa cum este acum.

Todd Haselton de la CNBC a încercat unul din echipamente și a spus că purtându-l, a putut vedea imagini 3D, informații, locația sa exactă pe hartă și o imagine termică a lumii din jurul său. Acesta a spus: „Mi-a arătat o imagine din aer a clădirii în care mă aflam și de asemenea o clădire alăturată. A fost ca oricare imagine din satelit pe care o poți vedea online, dar când mi-am întors capul, s-a întors și săgeata care îmi reprezenta locația pe hartă. De asemenea, puteam să văd și puncte pe hartă care reprezentau pozițiile celorlalți coechipieri cu echipamentul pe cap.”

Armata intenționează să folosească echipamentul pentru antrenamente în această perioadă de dezvoltare, dar este clar că avantajele vor fi majore pentru soldați în viitor. Haselton a menționat că sistemul afișează și o țintă ca în shooterele la persoana întâi.

Un soldat a spus: „Tot ce facem își are baza în antrenamentul pentru misiuni în timp real și pentru lumea reală. Poate că nu știm cum arată câmpul de luptă, dar putem face preziceri și putem implementa în IVAS imaginile de la Google. Este o mare îmbunătățire pentru repetiții.”

IVAS furnizează rapoarte „după acțiune” oferind soldaților un sumar al performanței și preciziei după fiecare exercițiu de antrenament. Soldații au vorbit despre echipament ca o tehnologie de suport care îmbunătățește semnificativ capacitatea de luptă a unei forțe.

Toate acestea nu au scăpat nedisputate. După ce a fost anunțată semnarea contractului, o coaliție de angajați Microsoft a emis o scrisoare către Satya Nadella și către Brad Smith, CEO-ul companiei și președintele acesteia, declarând că „intenția de a face rău este o utilizare inacceptabilă a tehnologiei noastre.”

„Nu este prima dată când compania a dezvoltat tehnologii pentru Armata Statelor Unite, dar nu a trecut niciodată linia în zona dezvoltării de armament. Cu acest contract, o face. Utilizarea HoloLens în sistemul IVAS are scopul de a ajuta oamenii să ucidă. Echipamentul va fi folosit pe câmpul de luptă și transformă războiul într-un joc simulat, distanțând soldații de mizele severe ale războiului și de realitatea vărsării de sânge.”

McCarthy a spus celor de la CNBC: „Apreciez grijile lor, dar aceștia sunt aceiași bărbați și aceleași femei care le apără libertățile pentru ca ei să poată dezvolta aceste tehnologii.”

După recenta experiență a CNBC-ului cu echipamentul în dezvoltare, este clar că Microsoft nu a luat în considerare cerințele grupului care includeau anularea contractului IVAS, încetarea dezvoltării tehnologiilor de armament și numirea unei comisii independente de etică.

 

Adauga un comentariu