Fraunhofer prezintă software pentru transmisie video VR pe rețele 5G

Cunoscuți în lumea întreagă pentru contribuțiile făcute formatului MPEG (tehnologie de compresie folosită pentru fișierele audio MP3 și fișierele video MP4), compania Fraunhofer și-a îndreptat privirea către următoarea frontieră a divertismentului: realitatea virtuală. După ce au dezvăluit echipamentul VR cu microdisplay anul trecut, compania prezintă noua generație de software pentru compresie video care folosește standardul MPEG-OMAF, primul standard VR care permite videoclipurilor de 360 de grade să fie transmise pe rețelele 5G.

Bazat în mare parte pe tehnologiile de compresie de la Fraunhofer, MPEG-OMAF împarte fișierele video 360 în zone de rezoluții diferite. În imaginea de deasupra, zona roșie indică ce părți din video sunt transmise la rezoluție mai mică în timp ce zona colorată normal indică partea transmisă la rezoluție înaltă.

Spre deosebire de videoclipurile tradiționale care sunt transmise din server la rezoluția aleasă de utilizator, aceste videoclipuri VR împart imaginea în mod dinamic în zone de rezoluție înaltă unde se uită utilizatorul la un moment dat și zone de rezoluție mai mică pentru toate celelalte părți. Pe măsură ce utilizatorul își schimbă poziția capului, echipamentul cere o nouă aranjare a zonelor, optimizate în funcție de zona la care acesta privește.

Acest truc, permite întregului videoclip 360 să fie transmis în continuare, în timp ce detaliul maxim este acordat zonei în care privește utilizatorul. Ideea este asemănătoare tehnologiei bazate pe randarea în funcție de câmpul vizual, care maximizează în timp real grafica 3D pentru zona în care privesc utilizatorii realității virtuale, garantând acestora o imagine de calitate mai mică pentru periferia aceluiași câmp vizual.

Organizația 3GPP pentru standardele mobile a adoptat standardul MPEG-OMAF pentru transmisia VR 5G, așa că cel mai probabil va deveni baza videoclipurilor 360 la fel cum MP3 și MP4 au definit generațiile precedente de format audio și video digital. În prezent, aceste videoclipuri 360 pentru VR transmise pe 4G sau chiar pe rețelele fără fir, tind să fie de rezoluție mică, să aibă artefacte vizuale de compresie și latență mare, probleme care vor fi eliminate datorită noului standard și a rețelelor mai rapide.

Fraunhofer menționează că noua tehnologie folosește o combinație de JavaScript, Safari (browserul web de la Apple), API-ul WebGL pentru randare și suportul video HEVC. Codul sursă pentru programul de vizionare prin JavaScript și instrucțiunile pentru a crea conținut pentru acest standard se găsesc acum pe GitHub.

Adauga un comentariu