Microsoft prezintă HoloLens 2

Microsoft tocmai a anunțat HoloLens 2, un echipament de generația a doua pentru realitatea augmentată. Noul echipament îmbunătățește problemele pe care le avea predecesorul său cum ar fi câmpul vizual îngust și comfortul la purtare.

Cei de la Microsoft spun că mărimea câmpului vizual a fost dublată fără a reduce calitatea imaginii. Ambele tipuri de HoloLens lansate până acum caută să producă o rezoluție cât mai apropiată de acuitatea vizuală umană, astfel încât pixelii să nu fie observați foarte ușor, iar curbele prezente în imagine să arate foarte fine fără a folosi anti-aliasing în exces. Fiecare ochi are un afișaj de 2000 x 1500 pixeli ceea ce înseamnă un câmp vizual (diagonal) de 53 grade.

Detaliile noului afișaj sunt puține, dar se pare că acesta este dezvoltat în întregime la Microsoft și implică mici oglinzi electromecanice folosite pentru a reflecta lumina laser.

Comfortul este și el îmbunătățit. HoloLens-ul original era foarte greu în partea frontală deoarece acolo se aflau senzorii, sistemul optic, unitatea de procesare și alte elemente grele. Noul echipament mută computerul integrat în partea din spate, iar carcasa frontală a fost contruită din fibră de carbon, făcând întregul sistem cu mult mai balansat. De asemenea este cu mult mai ușor de pus pe cap și de ținut acolo. În ediția nouă, sistemul optic se poate ridica, în cazul în care trebuie să oferi cuiva întreaga atenție fără a da jos întregul echipament.

Dincolo de asta, noua versiune adaugă noi elemente. Primul este sistemul de urmărire a ochilor, pentru a ști în ce direcție privești. Acest lucru poate fi folosit pentru a conduce anumite interacțiuni: spre exemplu pentru a trece la pagina următoare când citești un document, uitându-te în partea de jos a paginii curente. De asemenea sistemul poate fi folosit ca o metodă de autentificare biometrică a utilizatorului prin scanarea irisului. Al doilea element adăugat a fost o îmbunătățire simțitoare a urmăririi mâinilor, putând construi modele complet articulate ale acestora, implicit a degetelor. Asta înseamnă o îmbunătățire semnificativă a interacțiunii cu obiectele 3D. În primul HoloLens, interacțiunea cu un obiect virtual, spre exemplu pentru a-i schimba mărimea, însemna îndreptarea privirii spre semnul de mărire și apoi gesticularea unei apăsări. Pentru HoloLens 2, același lucru înseamnă apucarea directă a obiectului și întinderea sa până la mărimea dorită.

Compania nu a vorbit foarte multe despre ce hardware conține sistemul informatic. Știm doar că acesta conține un procesor Snapdragon 850 cu Bluetooth 5 si suport WiFi 802.11ac 2×2 împreună cu o „Unitate Holografică de Procesare”, aceasta fiind reprezentată de un cip construit la comandă.

Noul echipament, la fel ca precedentul, este construit pentru a fi folosit de companiile mari și astfel are un preț de 3500$, spre deosebire de fratele său mai mare, care costă 5000$. Microsoft lucrează împreună cu părți terțe pentru a dezvolta variante specializate ale echipamentului, pentru roluri industriale. Primul dintre acestea este HoloLens 2 de la Trimble care integrează întreg echipamentul într-o cască de protecție.

Sursă: ArsTechnica

Adauga un comentariu