Doctorii folosesc realitatea virtuală pentru a studia cancerul

Doctorii de la Institutul Cambridge de Cercetare a Cancerului creează un nou laborator virtual care va folosi realitatea virtuală pentru a construi modele tridimensionale ale tumorilor, oferind o nouă metodă de a privi cancerul.

Cercetatorii încep prin a studia o biopsie de țesut tumoral care este tăiată extrem de subțire și apoi marcată, o procedură obișnuită folosită și pentru examinarea curentă la microscop. În noul proces, mostrele sunt scanate de un program care formează un model 3D. Scopul acestuia este prezentarea caracteristicilor ADN și a conținutului molecular. Cercetătorii pot folosi realitatea virtuală pentru a manipula aceste modele și chiar pot „zbura” prin mostre pentru a vedea in interiorul celulelor cu speranța de a obține o imagine mai clară a proceselor bolii.

Greg Hannon, cercetătorul principal, a spus celor de la BBC: „Vrem sa creăm o hartă 3D fidelă și interactivă a tumorii, care poate fi studiată în VR, la un detaliu foarte mare, de către oamenii de știință. Până acum nimeni nu a mai examinat geografia unei tumori la acest nivel. Este o nouă modalitate de a privi cancerul.”

Deoarece datele sunt stocate într-o simulare de computer în loc de diapozitive pentru microscop , doctorii din întreaga lume pot explora și studia cancerul simultan, deschizând calea pentru colaborări productive și tratamente îmbunătățite.

Karen Vousden, șeful știintific al Institutului, a spus : „Dacă vrem să dezvoltăm noi terapii, este de o importanță foarte mare să înțelegem cum interacționează celulele de cancer între ele și de asemenea cum interacționează cu țesutul sănătos. Este cu mult mai dinamic să privim tumorile cu acest sistem decât cu versiunile 2D cu care suntem obișnuiți.”

De când au câștigat prima finanțare în 2017, Hannon și echipa sa de 15 cercetători și specialiști în realitatea virtuală au creat primul model de cancer de sân timpuriu, furnizând o simulare realistă care poate susține mai mulți utilizatori în VR în același timp. Echipa spune că vor continua să îmbunătățească analiza mostrelor pentru a uploada date reale de la pacienți pentru prima oară.

Proiectul încă mai are câțiva ani de dezvoltare, dar Hannon speră să deschidă ușile laboratorului său virtual nu numai cercetătorilor, dar și doctorilor, studenților și pacienților construind experiențe de realitate mixtă care vor permite o examinare similară a tumorilor.

Adauga un comentariu