Astronomia în realitate virtuală

Termenul „astronomie” provine din limba greacă, fiind o combinație între „astron” – stea, respectiv „nomos” – lege. Este probabil cea mai complexă știință din istoria umanității, ocupându-se cu studiul complex al obiectelor din cosmos și al legilor mișcării lor (planete, comete, stele, galaxii, radiații cosmice, etc.).

Astronomia se bazează pe dispozitive extrem de complexe: telescoape puternice, detectoare performante și calculatoare foarte avansate, pentru calcule matematice care iau în considerare foarte multe date.

În astronomie se utilizează foarte multe ramuri specializate: astrometria (studiază poziția și distanța obiectelor din cosmos), astrofizica, cosmologia (studiază originile și evoluția Universului), astronomia galactică și extragalactică, astronomia stelară (studiază formarea și evoluția stelelor), planetologia sau astrobiologia (studiază evoluția sistemelor biologice în Univers). De asemenea, în cadrul astronomiei s-au dezvoltat ramuri noi, precum arheoastronomia sau astrochimia .

În ultimul timp au aparut din ce în ce mai multe aplicații VR, ce permit utilizatorilor să înteleagă mai bine ce se  întamplă în Univers, care este locul nostru, de unde a început și unde se va sfarși.

Aceste aplicații sunt îmbunătățite constant și totodata se încearcă să fie cât mai la zi din punct de vedere informativ, cu toate datele obținute de la oamenii de știință.

 

Există unelte celebre care și-au adus aportul în domeniul astronomiei, precum telescoapele Hubble, James Webb, Kepler sau Herschel. Sperăm că și aceste aplicații vor avea contribuția lor, cel putin în a face domeniul mai răspandit în rândul maselor.

Aplicațiile VR îi oferă utilizatorului libertatea de a simula diverse situații, ca cea din video-ul de mai jos:

 

„Oamenii care se uită la stele nu se tem de întuneric.”
Carl Sagan (astronom și astrofizician 1934-1996)

Adauga un comentariu